La qualité gustative du kiwi
Kiwi samples have been analyzed at harvest, then analyzed and tasted after storage (normal cold and controlled atmosphere). The evolution of physical and chemical parameters has been studied: the main point is the important increase of the refractometric index. If this increase is more intense for the lots with less sugar at harvest, this does not change the fact that, globally, the lots with most sugar at harvest tend to be sweeter at consumption. An attempt was made to establish a relationship between kiwi taste quality and their physical and chemical properties. Taste quality is globally better for samples, the refractometric index of which is higher. Firmness, acidity and additional quality criteria must remain within certain limits to insure a correct taste quality. / Des échantillons de kiwis ont été analysés à la récolte, puis analysés et dégustés aprés conservation (froid normal et atmosphère contrôlée). L'évolution des paramètres physico-chimiques a été étudiée : le point marquant est l'augmentation importante de l'indice réfractométrique. Si cette augmentation est plus intense pour les lots les moins sucrés à la récolte, ceci ne compense pas le fait que globalement, les lots les plus sucrés à la récolte tendant à être plus sucrés lors de la consommation. On a essayé de mettre en relation la qualité gustative des kiwis et leurs propriétés physico-chimiques. La qualité gustative est globalement meilleure pour les échantillons dont l'indice réfractométrique est plus éléve. La fermeté et l'acidité sont des critères complémentaires de qualité et doivent rester dans certaines limites pour permettre une qualité gustative correcte.
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