Evolutions of sex steroid levels in males and first time maturing females of the Siberian sturgeon (Acipenser baeri) reared in a French fish farm
Androgens, estrone, and estradiol were measured every three months for two years and an half in a population of Siberian sturgeons Acipenser baeri bred in an experimental French fish farm. The profiles obtained in females showed that the evolution of the oogenesis could be correlated to androgens levels but not to those of estrogens. A change in the diet of the fish, at the beginning of the experiment, suggested an influence on estrogens profiles. Vitellogenesis was normal in females and correlated with a rise in plasma androgens, but not in estrone nor in estradiol levels. Mass spectrometry analysis confirmed the absence of plasma levels superior to 1 ng/ml of estradiol in vitellogenic females. Androgens decreased to a very low level at the time of ovulation. Radio-immunoassay, histological and ultrastructural data indicated that oocyte transformation from Stage II to Stage V took 3 to 4 years in the specific thermic conditions of the experimental farm (17°C). / Les niveaux circulants d'androgènes, d'oestrone et d'oestradiol ont été mesurés tous les trois mois pendant deux ans et demi sur des esturgeons sibériens Acipenser baeri élevés dans une pisciculture expérimentale française. Les profils obtenus chez les femelles ont montré que l'évolution de l'ovogenèse pouvait être corrélée aux concentrations d'androgènes dans le plasma mais non à celles des oestrogènes. Un changement du régime alimentaire effectué en début d'expérimentation, suggère une influence de l'alimentation sur les niveaux circulants d'oestrogènes. La vitellogénèse qui s'est déroulée normalement chez les femelles, s'est accompagnée d'une augmentation des androgènes dans le plasma, mais d'aucune augmentation des taux d'oestrone ni d'oestradiol. La spectrométrie de masse a confirmé l'absence de doses d'oestradiol supérieures à 1 ng/ml chez les femelles en vitellogénèse. Les androgènes ont disparu et ont atteint un niveau très bas au moment de l'ovulation. Les données endocriniennes, histologiques et ultrastucturales indiquent que l'évolution des ovocytes du Stade II au Stade V dure 3 à 4 ans dans les conditions thermiques particulières de la pisciculture expérimentale (17°C).
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