Optimisation of electronic nose measurements. Part II : influence of experimental parameters
Although very often cited in publications dealing with food products, electronic noses still pose metrology problems. Lack of reproducibility is one of the more crucial problems, prohibiting any on-line quality control measurement based on an aroma reference previously taken. The database drift is due either to the intrinsic drift of the sensor or to the variations of experimental conditions. In order to quantify the influence of these conditions on the sensor performance, three screening experimental designs were performed on standard conditions, containing wine off-flavour volatiles. Three parameters were studied : the head-space temperature, the cell temperature, and the way of injecting samples. Their influence on indexes representing repeatability and discrimination allowed the determination of the best experimental set-up. / Bien que très souvent cité dans la littérature concernant les produits alimentaires, les nez électroniques posent encore des problèmes de métrologie. Le manque de reproductibilité est l`un des problèmes les plus cruciaux, gênant toute mesure en ligne de la qualité à partir d'une odeur préalablement référencée. La dérive de la base de données est due soit à la dérive intrinsèque du capteur, soit aux variations de conditions expérimentales. Afin de quantifier l'influence de ces conditions sur la performance des capteurs, trois configurations expérimentales ont été réalisées avec des solutions modèles contenant des défauts d'arômes viniques. Trois paramètres ont été étudiés : la température de l'espace de tête, la température de la chambre de mesure, et la manière d'injecter les échantillons. Leur influence sur les indices traduisant la répétabilité et la discrimination ont permis l'identification des meilleures conditions expérimentales.
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