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L'utilisation de pâturages d'altitude par des génisses : un atout pour des exploitations de plaine

In the Oisans massif, the Huez mountain pasture (1,450 - 2,100 m high), partially used for almost thirty years, is used for grazing since 1980 by a herd of 250 reproductive or fattening heifers. In 1980, the creation of the "Association Foncière Pastorale" has allowed a group of pastoral farmers of the Grenoble region to increase their insufficient forrage resources thanks to a 100 km transhumance. The valorization of this high altitude pasture land has been monitored for 8 years. For a load of 0.97 heifer of 400 kg per hectare for 100 days, the average growth rate is 658 + or - 252 g a day. The growth variations in mountain pasture depends mainly on farming conditions encountered on the original farm: growth prior to mountain grazing, winter food supply, grazing date, date of gestation period, and sanitary state. Mountain pasture is compatible with the region's milk or meat production systems: calving occurs in less than 30 months. The average level of 504 lactations of heifers in mountain pasture can be compared to the national average. If mountain pasture is a good heifer farming technique, it is also one of the less expansive ones. From these observations, an animal life typology integrating periods of mountain pasture was considered, since mountain pasture is an asset for plain farms and a chance for mountain environment. / Dans le Massif de l'Oisans, l'alpage d'Huez (1450-2100 m d'altitude), sous-exploité durant une trentaine d'années est pâturé depuis l'été 1980 par un troupeau tranhumant de 250 génisses reproductrices ou d'embouche. La création en 1980, d'une Association Foncière Pastorale a permis à un Groupement pastoral d'éleveurs des plaines de la région grenobloise de compléter ainsi les ressources fourragères insufficantes de l'exploitation grâce à une transhumance de 100 km. La remise en valeur de ce pâturage d'altitude a été suivie pendant huit années. Pour une charge de 0,97 génisses de 400kg à l'hectare pendant 100 jours, la croissance moyenne obtenue est de 658 + ou - 252 g par jour. Les variations de la croissance en alpage dépendent surtout des conditions d'élevage rencontrées sur l'exploitation d'origine : croissance antérieure à l'alppage, niveau d'alimentation hivernale, date de mise à l'herbe,ainsi aue de la gestation ou de l'état sanitaire.La mise en estive est conciliable avec les systèmes de production laitière ou de viande de la région : le vêlage peut s'effectuer à moins de 30 mois. Le niveau moyen des 504 lactations des génisses estivées est comparable à la moyenne départementale. Si l'alpage est un moyen technique d'élevage des génisses avantageux, c'est aussi une des solutions les moins onéreuses. De ces observations on peut concevoir une typologie de carrière des animaux intégrant la période d'alpage qui s'avère un atout pour les exploitations de plaine et une chance pour l'environnement montagnard.

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