L'exploitation halieutique
Professional shad fisheries have existed for a long time, concentrated in estuary zones and in the lower sections of the major rivers of the Atlantic coast. Well represented in France thanks to the Gironde catchment basin (338 to 1096 tons a year from 1978 to 1996), they have dropped sharply in some French hydrosystems (Vilaine, Seine, Rhine) and in Portugal. They have practically disappeared in Morocco and remain in very small quantities in the Western Mediterranean. 78 to 98% of the total shad tonnage is caught by French fisheries. Fishing craft are varied and their use depends mainly on the species sought: Alosa alosa or A. fallax, and on the location. For both species, the majority of fish caught is in the 4-5 year age group. These are genitors in reproduction migration. In all French continental waters, A. alosa ranks among the species sought by the greatest number of fisheries. Shad is cooked traditionally, but remains a little known and poorly enhanced species. Sports line fishing which has recently developed in Great-Britain and in France, as well as the development of the preserves market, could work in favour of halieutic enhancement of both shad species. / Les pêcheries professionnelles d'aloses sont anciennes et concentrées dans les zones estuariennes et les parties basses des grands fleuves de la côte atlantique. Fortement représentées en France grâce au bassin versant de la Gironde (338 à 1096 tonnes par an entre 1978 et 1996), elles ont fortement baissé dans certains hydrosystèmes français (Vilaine, Seine, Rhin) ainsi qu'au Portugal. Elles ont pratiquement disparues au Maroc et sont relictuelles en Méditerranée Ouest. A elles seules, les pêcheries françaises assurent 78 à 98% du tonnage total des aloses capturées. Les engins de pêche sont variés et leur utilisation dépend surtout de l'espèce recherchée Alosa alosa ou A. fallax, et du lieu. La majorité des classes d'âge capturées chez ces deux espèces sont comprises entre 4 et 5 ans. Ce sont des géniteurs en migration de reproduction. Sur l'ensemble des eaux continentales françaises, A. alosa est l'une des espèces recherchées par le plus grand nombre de pêcheries. L'alose, poisson cuisinée traditionnellement, reste cependant peu connue et mal valorisée. La pêche sportive à la ligne qui s'est développée récemment en Grande-Bretagne et en France ainsi que le développement du marché de la conserve pourraient ouvrer en faveur d'une valorisation halieutique des deux espèces d'alose.
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