Etude technico-économique des systèmes de production en race Salers : campagne 1994-1995. Deuxième campagne d'application de la nouvelle PAC
The aim of this study is to observe and analyse various livestock farming systems all with " Salers " breed, so as to explain their functionning and evolutions. To achieve this, our farm sample is shared out among main groups. The first one is formed by small intensive farms situated in the region called Chataigneraie, where it is possible to grow maïze, and where the production of finished animals is more important. The second group is formed by big farms of the " Monts du Cantal " and their periphery which depend on store calves. A last group consists of farms belonging to the " Salers traditionnal farming system " type, in which the role of the Salers herd and of the dairy herd is very variable : the system is now varying from the " real traditionnal system " (where the Salers herd is used for both dairy and beef production) to specialised system where the Salers herd i use only for beef production while milk is produced by a specialised dairy herd. These systems m ainly depend on milk and on breeding animals for sale. The study analyses succesively the means of production, the farming systems and the résultats of the farms for 1994-1995 as well as the main evolutions since the previous agricultural year. / Cette étude analyse les différents systèmes d'élevage en race Salers sur un échantillon d'exploitations réparties en groupes principaux. Il s'agit, tout d'abord, de petites exploitations situées en Chataigneraie, zone où la culture du maïs est possible, qui sont plus intensives que dans les autres zones et où la production d'animaux finis est importante. Il s'agit, ensuite, d'exploitations plus grandes, situées dans les Monts du Cantal ou leur périphérie, et qui reposent sur la production de broutards. Enfin, un dernier groupe est composé d'exploitations dérivant du système traditionnel mais où la place du troupeau Salers et du troupeau laitier est très variable : du système traditionnel strict dans lequel le troupeau Salers produit lait et viande, au système en double troupeau où le troupeau Salers est maintenant "spécialisé viande". Ces systèmes reposent essentiellement sur la production de lait et d'animaux reproducteurs. L'étude analyse successivement les moyens de production, les modes de conduite des exploitations et leurs résultats économiques pour la campagne 1994-1995, ainsi que les principales évolutions qui ont eu lieu depuis la campagne précédente.
Accès au document
Lien externe vers le document: |