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Modélisation du réchauffement de produits alimentaires surgelés conditionnés en palette et placés dans une ambiance à température positive

The frozen food will endure the rise of their temperature essentially during their transfer, for example on a loading platform, where the ambient temperature is warmer than the products one. The aim of this study is to model heat transfer within the frozen food, packaged into pallet and placed in a positive temperature ambience. The numerical resolution of the energy equation is performed on a three-dimensional configuration by the finite-volume method with the Phoenics computer program. The model can predict the evolution of temperature versus time. It takes into account the nature of packaging and the external conditions : temperature and velocity of the air surrounding. The validation of the model is performed by a comparison with experimental results. The experiences are carried out in a cold store on closed or opened platforms. The temperatures are recorded, by thermocouples placed at different levels into the pallet, at intervals of time from 30 to 90 minutes. / Des problèmes de réchauffement de denrées alimentaires surgelées se posent essentiellement lors des étapes de transfert, où la température ambiante est plus élévée que la température de conservation. L'étude porte sur la modélisation des échanges thermiques au sein de paquets de denrées surgelées, conditionnées en palette, et placés dans une ambiance à température positive. Le modèle permet de prédire l'évolution de la température en fonction du temps au sein des produits. Il prend en considération la nature de l'emballage ainsi que les conditions extérieures : température et vitesse d'air ambiant. La validation du modèle a été effectuée par des comparaisons avec des résultats expérimentaux. Les essais ont été réalisés en entrepôt sur des quais ouverts et fermés. Les températures ont été enregistrées par des thermocouples placés à différents niveaux de la palette sur des durées variant entre 30 et 90 minutes.

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