Methodology and instrumentation for contaminant detection in wines, fruits and vegetables using bio chimiluminescence (BCL)
The aim of this work is to valid and improve rapid pesticide immunodetection in food, especially in fruits, vegetables and beverages, using BCL detection. A commercialized kit has been chosen to valid procymidone immunodetection on different food matrices (wine, grappe and lettuce) and to test advantages and drawbacks of a BCL detection. Sensitivity of BCL detection measured on a portable luminometer has been comparable to colorimetric detection measured with an efficient laboratory spectrophotometer. The assay logarithmic response was linear from 10 to 200 ppb procymidone in wine matrix. But test procedure must be improved to allow quantitative assay on matrices other than wine. Study of the possibility of increasing sensitivity of the method by improving the opto-electronic part of the luminometer. / Le but de ce travail est de valider et d'améliorer une méthode rapide d'immunodétection des pesticides dans les aliments, plus particulièrement dans les fruits, les légumes et les boissons, par utilisation d'une détection BCL. Un kit commercialisé a été utilisé pour valider l'immunodétection de procymidone sur différentes matrices alimentaires (vin, raisin et laitues) et pour évaluer les avantages et les inconvénients de la détection BCL. La sensibilité de la détection BCL mesurée sur un luminomètre portable est comparable à une détection colorimétrique mesurée sur un spectrophotomètre de laboratoire de haute précision. L'expression logarithmique de la réponse est linéaire entre 10 et 200 ppb de procymidone sur la matrice vin. Cependant, le protocole de dosage doit être amélioré pour permettre des tests quantitatifs sur des matrices plus complexes que le vin. Etude de la possibilité d'augmenter la sensibilité de la méthode par optimisation des composants optoélectroniques du luminomètre.
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