Influence of forest management on roe deer populations in the Landes of Gascogny
The pine forest of Gascony (south west France) covers over a million hectares and presents plant communities which differ widely according to the depth of the water table. Observation of browsing patterns carried out over 6 sectors of 1000 hectares showed that the "mesophile" areas where the predominant vegetation is fern are the poorest for Roe deer. The dry and wet areas have greater resources. Barycentric discriminant analysis shows the role of different patterns of forest management in the variation of food availability. For all three types of vegetation undergrowth clearence is seen to be one of the most important factors in its reduction. The age of the forest trees, their height and the existence of a broad are also involved but in a much more complex manner ; the dynamics of Food communities being very different according to the type of vegetation. Food availability in dry environment is greatly affected by the frequency of undergrowth clearance in young stands whereas the brush of wet areas has a much higher rate of recuperation. The mode of regeneration also influences the carying capacity of the forest since plantations generally present significantly lower food potentialities than sown patches. / La forêt de pins de Gascogne (sud-ouest de la France) recouvre plus d'un million d'hectares et regroupe des communautés de plantes qui varient nettement en fonction de la profondeur de la nappe phréatique. Les observations des schémas de broutage effectuées dans plus de 6 secteurs de 1000 hectares ont montré que les zones "mésophiles" où la végétation prédominante était constituée par la fougère étaient les plus pauvres en chevreuils. Les zones sèche et humide sont riches en ressources. L'analyse de discrimination barycentrique montre le rôle des différents schémas de gestion forestière sur les variations de la disponibilité des aliments. Pour les trois types de végétation, le débroussaillement est considéré comme l'un des plus importants facteurs de réduction. L'âge des arbres forestiers, leur hauteur et l'existence d'une large/un large (...MOT MANQUANT) jouent également un rôle mais de façon plus complexe, la dynamique des communautés d'aliment variant suivant le type de végétation. La disponibilité des aliments dans un environnement sec est largement influencée par la fréquence du débroussaillement dans les jeunes peuplements tandis que les taillis des zones humides offrent un taux de récupération beaucoup plus important. Le mode de régénération influence également la résistance de la forêt car les parcelles plantées sont généralement moins riches en ressources alimentaires que les parcelles ensemencées.
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