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Impact of irrigation, salinity and cultural practices on wheat yields in southeastern Punjab, Pakistan

Pintus, F. - 1997
Fourteen farms, representing farmers' diversity in Fordwah-Eastern Sadiqia irrigation system, were selected to establish a relationship between cultural practices and wheat yields obtained in Rabi 1994/-995, salinity, irrigation. For that purpose, data regarding farmers' practices, in particular irrigation and salinity, had already been collected before the beginning of the Rabi season.A 2.68 T-ha average yield was obtained ranging from 1 to 5.2 T-ha. It was also found that from the booting stage to the flowering stage, wheat was the most sensitive to any accident. Main factors which impacted on wheat yields where subsequently determined with a statistical package. On that basis, a production function expressing relative yield reduction for the critical stage as a function of the water balance, the date of sowing, the seeds origins, the quantity of fertilizers and the soil texture was calculated. Salinity was doubtlessly an important factor, but relatively low levels in this area and too few data did not allow an insertion of this factor in the relationship. Wheat is generally grown for self-consumption but surpluses provide a non-neglectable revenue to farmers. Farmers' practices in this area show undeniable signs of intense cultivation. But wheat suffers from the variability in water supply; and water efficiency is definitely low. Moreover, absence of organic matter applications combined with salinity and sodicity (both mostly go together) impoverish soils. Even though salinity is not globally a serious problem in this area, at least in some cases, cropping pattern and rotations are fully determined by salinity, and farmer's liberty degree is almost hopeless. Those farmers facing an important hazard complete their productions with livestock used as potential revenue sources. At the farm level, the study pushed further the understanding of farmers' practices related to wheat by studying their variability and the reasons determining the differences. The analysis revealed different wheat practices for similar objectives due to different strategies and specific constraints. Thus, five main sequences were identified and related to farmers' general objectives of subsistence and profit maximization. These various sequences help explain the yields obtained during this campaign. / Quatorze fermes, représentatives de la diversité des exploitations dans le périmètre irrigué de Fordwah - Sadiqia Est, ont été sélectionnées dans le but d'établir une relation entre l'irrigation, la salinité, les pratiques culturales et les rendements du blé obtenus durant la saison Rabi 1994-95. Un rendement moyen de 2,68 T-ha a été obtenu avec un minimum de 1 T-ha et un maximum de 5.2 T-ha. On en a déduit que la période la plus critique pour le blé s'étalait de la montaison à la floraison. Les principaux facteurs ayant eu un impact sur les rendements ont été déterminés statistiquement. Une fonction de production exprime la réduction relative de rendement pour le stade critique en fonction de la date de semis, de l'origine des semences, de la quantité de fertilisants utilisés, de la nature du sol et de baisse relative d'évapotranspiration de la plante. La salinité était sans aucun doute un facteur important, mais les niveaux relativement faibles dans cette zone et les données trop peu nombreuses à ce sujet n'ont pas permis d'intégrer ce facteur dans la relation. Le blé est généralement cultivé pour l'autoconsommation, mais les surplus sont source de revenus non négligeables pour les agriculteurs. Les pratiques dans cette région montrent des signes indéniables d'intensification. Malgré cela, le blé souffre d'une grande variabilité de la desserte en eau et l'efficience des irrigations est définitivement faible. De plus, l'absence de matière organique combinée à l'existence de salinité et de sodicité (allant de paire ici la plupart du temps) appauvrit les sols. Bien que la salinité ne soit globalement pas un problème majeur dans cette région, elle détermine grandement l'assolement et les rotations dans certains cas, et le degré de liberté des agriculteurs s'en trouve considérablement réduit. Les agriculteurs confrontés à un risque élevé complètent leurs productions avec un bétail, qui représente un capital. Au niveau de l'exploitation, l'étude poussa plus loin la compréhension des pratiques des agriculteurs reliées au blé en s'intéressant à leur variabilité et aux causes de leurs différences. L'analyse révéla différentes pratiques pour des objectifs similaires, dues à des stratégies divergentes et des contraintes spécifiques. Ainsi, cinq principales séquences culturales furent définies et reliées aux objectifs généraux des agriculteurs, à savoir subsistance ou maximisation du profit. Ces séquences variées expliquent en partie les niveaux de rendement obtenus au cours de cette campagne.

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