Automatic inspection of olives using computer vision
The European Project «New Image Processing for Characterisation of Olives and Other Fruit» is aimed at solving two major problems in the agrofood sector: produce sorting and adequate quality control. At present, it is possible to find both manual and semi-automatic commercial systems, but these systems are expensive and slow. Moreover, their accuracy is incompatible with existing market demands. With the objective of improving the existing technology, several disciplines developed in other industrial sectors such as robotics, artificial vision and automated systems are being used in this project. The main result of this work will be to develop a system that will be applicable directly or indirectly to a wide range of agricultural products, but it focuses on two specific products in line with the interest of the SMEs participating in the project: olives and potatoes. Encouraging results have been obtained during the preliminary work, which has been devoted to develop a sorting system for olives after fermentation. One of the major problems solved is related to the fact that the produce is wet. Different segmentation procedures to discriminate the olives after fermentation from the background and to detect skin blemishes have been tested. Further work will consist in improving these algorithms to achieve real-time requirements and treating moving images. / Le projet européen "New Image processing for characterisation of olives and other fruit" a pour objectif de répondre à 2 problèmes majeurs du secteur agro-industriel : le tri des produits et le contrôle de qualité adequat. Actuellement, il est possible de trouver des systèmes commerciaux semi-automatisés ou manuels pour le tri. Les systèmes commerciaux sont chers et peu rapides. De plus, leur fiabilité est incompatible avec la demande du marché. Dans l'objectif d'améliorer ces technologies existantes, plusieurs disciplines développées dans d'autres secteurs industriels tel que la robotique, la vision artificielle et les systèmes automatisés sont utilisées dans ce projet. Le résultat principal de ce travail est de développer un système applicable directement ou indirectement à une large gamme de produits agricoles. Cependant, dans un premier temps, on se focalise sur 2 produits dont l'intérêt est grand pour les PMEs qui participent au projet : olives et pommes de terre. Des résultats encourageants ont été obtenus durant les travaux préliminaires qui ont eu pour objectif de développer un système de tri pour les olives après fermentation. Un des problèmes majeurs résolus est lié au fait que les produits sont humides. Différentes procédures de segmentation pour séparer du fond de l'image les olives après fermentation du fond et pour détecter les défauts sur la peau ont été testées. Les travaux futurs consistent à améliorer ces algorithmes pour réaliser un travail en temps réel et traiter des images en mouvement.
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